Kha, Sep 21, 2023

Soalan Lazim Hubungi Kami Maklumbalas

SEJARAH MAHKAMAH PERUSAHAAN MALAYSIA

 

Mengikut rekod, Mahkamah Perusahaan Malaysia pernah ditempatkan di bangunan Kwong Yik Bank, Jalan Tun Razak sekitar tahun 1970. Yang DiPertua Mahkamah Perusahaan Malaysia pada waktu itu adalah Encik M. Abraham.

Sekitar tahun 1977, Mahkamah Perusahaan Malaysia berpindah dari bangunan Kwong Yik Bank ke bangunan kayu Kerajaan Negeri Selangor di Jalan Duta, Kuala Lumpur. Mahkamah beroperasi selama lebih kurang 10 ke 15 tahun di lokasi tersebut.

 

    

Berikutan peralihan pemerintahan Kerajaan sekitar tahun 1990, Mahkamah Perusahaan Malaysia dipindahkan ke bangunan Wisma Straits.

 

      

 

Mulai tahun 2018, Mahkamah Perusahaan Malaysia ditempatkan di Wisma PERKESO, Jalan Tun Razak sehingga kini.

 

       

 

Bilangan Mahkamah sehingga kini

Terdapat kurang dari 10 Mahkamah yang beroperasi padaawal penubuhan Mahkamah Perusahaan Malaysia. Pada tahun 2008, Mahkamah Perusahaan Malaysia cawangan Terengganu ditubuhkan. Walaubagaimanapun, operasi Mahkamah Perusahaan Malaysia cawangan Terengganu ditutup pada tahun 2009 disebabkan kekurangan rujukan kes-kes Pantai Timur. Kini terdapat 22 buah Mahkamah adalah 16 daripada Kuala Lumpur, 2 daripada Pulau Pinang dan 1 bagi setiap negeri di Johor, Sabah dan Sarawak ditubuhkan dan beroperasi secara individu di bawah seliaan Tuan Yang DiPertua Mahkamah Perusahaan Malaysia.

 

Prosiding Mahkamah

Pada awalnya, perbicaraan kes dijalankan menggunakan rakaman audio untuk merekod prosiding Mahkamah dan nota dicatat secara verbatim oleh Pengerusi Mahkamah menggunakan tulisan tangan sekitar tahun 1970. Gabungan teknologi dan pendigitalan Mahkamah telah mula dibangunkan pada tahun 2006, dengan merealisasikan platform e-Mahkamah Perusahaan (e-MP) and penubuhan Sistem Perekodan Digital (SPD) pada tahun 2014. Teknik mencatat nota secara manual telah ditambahbaik dengan bantuan transkrip digital yang dijana melalui sistem SPD. Nota secara tulis tangan kini adalah pilihan.