Kha, Sep 21, 2023

Soalan Lazim Hubungi Kami Maklumbalas

ydp

Salam sejahtera dan Selamat Tahun Baru

Selamat datang ke Laman Web Mahkamah Perusahaan Malaysia

Projek perintis Mahkamah Teknologi yang telah dilaksanakan pada November 2010 telah berakhir pada November 2011.  Penemuan awal didalam perlaksanaan projek ini menunjukkan bahawa teknologi dapat mempercepatkan perbicaraan kes tetapi yang menjadi penghalang utama didalam penyelesaian kes-kes tersebut ialah adanya permohonan untuk menangguhkan tarikh-tarikh perbicaraan yang telah ditetapkan.  Di masa akan datang Mahkamah akan lebih tegas didalam membenarkan permohonan-permohonan seperti itu. Masa penghakiman adalah sumber yang berharga dan mestilah digunakan dengan cekap dan berkesan.

Dengan munculnya corak baru didalam bidang pekerjaan telah menyebabkan peningkatan didalam permohonan untuk percantuman atau penggantian pihak-pihak didalam kes-kes yang melibatkan pembuangan pekerja.  Nota Amalan No. 1 Tahun 2011 telah dikeluarkan bagi mewujudkan keseragaman prosidur didalam membuat permohonan-permohonan tersebut.

Saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada rakan-rakan didalam pentadbiran kehakiman diatas segala kerjasama yang telah mereka berikan.


Susila Sithamparam
Yang DiPertua
Mahkamah Perusahaan Malaysia
Kuala Lumpur.

Bertarikh :  3 Januari 2012.